IKT PODPORA

Microsoft Azure

Ekonomska šola Murska Sobota je članica programa Microsoft Azure Dev Tools for Teaching (prej Imagine/DreamSpark). Članstvo v njem omogoča vsem študentom s statusom in redno zaposlenim na FS brezplačno namestitev in uporabo določene licenčne programske opreme podjetja Microsoft (operacijski sistemi, strežniki, razvojna orodja in knjižnice, dokumentacija …). Licenčne programe lahko povsem legalno namestite in uporabljate na domačem osebnem računalniku (seveda v nekomercialne namene).

Programsko opremo lahko namestite in uporabljate pod naslednjimi pogoji:

– biti morate redno zaposleni ali imeti status študenta,
– pridobljene programske opreme ni dovoljeno posojati ali kopirati,
– programsko opremo lahko uporabljate v nekomercialne namene kot so izvajanje študijskih obveznosti, raziskovanje, razvoj in testiranje.

Pred uporabo programske opreme iz programa Microsoft Imagine preberite določila Licenčne pogodbe in pogojev uporabe.

NAVODILA ZA PRIJAVO:

V Microsoft Azure se prijavite preko povezave na desni strani. Prijavite se s podatki od Office 365, katere ste prejeli od skrbnika identitet na Višji strokovni šoli. (Dejan Petje, dpetje@ekonomska-ms.si).

EDUROAM / AAI

Ekonomska šola Murska Sobota nudi zaposlenim, dijakom in študentom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja eduroam. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. eduroam je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/pravila-uporabe-omrezja-arnes).

1. Kaj je eduroam?

Storitev eduroam omogoča učečim in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši organizaciji in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole, osnovne šole…) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju eduroam (npr. predavatelj šole dostopa v zaščiteno omrežje eduroam v Krškem ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

 

 

Preberi več

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo/.

Lahko si pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT (podpira večino naprav) ali geteduroam (mobilne naprave).

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi. Učeči pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu v šolo oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta razredniku, študentje pa v referatu.

Dostop je veljaven za čas šolanja in omogoča učečim tudi dostop do ostalih storitev storitev Arnesa v primeru, da jih šola ponuja. Uporabniške podatke, spremembo gesla in prevzem identitete pa je mogoč na spletni strani SIO-MDM.

Pomoč in kontaktne osebe

V primeru težav pri povezavi v omrežje eduroam pa se obrnite na računalničarja organizacije.

Kontaktna oseba je Dejan Petje (dpetje@ekonomska-ms.si)

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj same operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvoj e-storitev in e-vsebin

Dostopnost