S študenti drugega letniki smeri informatika smo imeli 22. 2. 2024 strokovno ekskurzijo v Ljubljano.

Arnes (Akademsko raziskovalna mreža) je predstavil dejavnost zavoda s posebnim poudarkom na osveščanju varne rabe interneta. Posebej zanimiva je bila predstavitev sistemskega prostora za računalniško in omrežno opremo, pri čemer so bile podane bogate izkušnje pri vzpostavitvi in vzdrževanju sistema, kar je zelo koristno za bodoče inženirje informatike.

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT je predstavil aktualne grožnje interneta.

Obiskali smo Računalniški muzej. Skozi zelo zanimivo vodenje nam je bila predstavljena  razstavljena oprema in zgodbe, ki so zaznamovale razvoj te opreme v Sloveniji. Nekateri deli opreme so bili na voljo tudi za preizkušnjo, kar je obisk naredilo še bolj zanimiv.

Podjetje Art Rebel 9 d.o.o. je predstavilo nekatere zaključene in tudi aktualne projekte podjetja, kjer je v ospredju navidezna in razširjena resničnost. V sproščeni razpravi je bilo govora tudi o sodobnih orodjih, ki s pomočjo umetne inteligence olajšajo produkcijo.

Zapisal in fotografiral: dr. Renato Lukač

 

 

Dostopnost