Zavedamo se pomena informacijske in računalniške varnosti, zato našim študentom poleg kvalitetnih predavanj in vaj omogočimo obisk vrhunskih institucij. S študenti drugega letniki smeri informatika smo 2. 2. 2021 preko videokonference Zoom izvedli strokovno ekskurzijo na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT  in podjetje Viris d.o.o. Slednje je znano predvsem po varnostnih pregledih in penetracijskih testih. Študenti so si v okviru priprave ogledali  dokumentarni film o slovenskih hekerjih #hekerji.si in pripravili vprašanja za strokovnjaka.

Na naša vprašanja sta odgovarjala g. Tadej Hren (SI-CERT) in g. Milan Gabor (Viris). V sproščenem srečanju so se razvile zanimive razprave. Najprej smo se dotaknili dejavnosti institucij in nekaterih statistični podatkov glede varnostnih incidentov ter etičnega hekanja. Sledil je sklop vezan na varnostne vidike elektronske pošte, spletnih nakupov, računalniških iger, uporabe kamere, družbenih omrežij in bančnih storitev. Na koncu smo se dotaknili še VPN, Tor, DDoS, zastrupitve z ARP in 2FA.

Predlagane teme in vprašanja naših študentov so pokazala, da se zavedajo pomena varnosti. Njihov interes sega vse od vsakdanje varne rabe IKT do zahtevnih tehničnih podrobnosti specifičnih varnostnih rešitev. Tako je tudi prav, še posebej v trenutno negotovi situaciji, ko smo primorani prekomerno uporabljati IKT.  

Zapisal in posnetki zaslona: dr. Renato Lukač

 

Dostopnost