S študenti drugega letniki smeri informatika smo 26. 1. 2021 preko videokonference Zoom izvedli strokovno ekskurzijo na Arnes (Akademsko raziskovalna mreža).

V prvem delu je bila predstavljena dejavnost zavoda s poudarkom na novih storitvah, ki ob epidemiji  omogočajo izobraževalnim ustanovam kvalitetno delo na daljavo. Arnes je moral zadnje leto bistveno razširiti svoje kapacitete in dodati nekatere nove storitve kot na primer videokonferenčno storitev Zoom. Izpostavljeni so bili tudi vidiki varne rabe interneta, saj smo v  obdobju dela na daljavo prisiljeni prekomerno uporabljati IKT. 

V drugem delu je bil predstavljen sistemski prostor za računalniško in omrežno opremo. Natančno je bila opisana vzpostavitev takega prostora, kar je koristno za naše študente. V praksi se bodo namreč mnogokrat srečali s podobnimi problemi, v sicer bistveno manjšem obsegu. Gre namreč za zagate okoli velikosti sistemskih prostorov, njihovega hlajenja, dovoda električne energije, vzdrževanja neprekinjenega napajanja, dovoda komunikacijskih povezav, protipožarne in fizične zaščite, redundance storitev, dokumentiranja stanja in še mnogo drugega. Na koncu vsakega dela so sledila vprašanja in razprava.   

Zapisal in posnetki zaslona: dr. Renato Lukač

 

Dostopnost