S študenti drugega letniki smeri informatika smo se 28.11.2019 udeležili festivala FRiSK.

V prvem delu sta predavala vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in predstavnik Direktorata za informacijsko družbo in informatiko. Predstavila sta stanje 5G v Evropi in načrte za bližnjo prihodnost tako v Evropi kot Sloveniji. Izpostavila sta izjemno priložnost gospodarstva Evrope v projektih vpeljave 5G, kjer bo treba strniti vse moči, da bomo lahko kljubovali predvsem gigantu iz Kitajske.

V drugem delu sta predstavila priprave na vpeljavo 5G v Sloveniji predstavnika  Iskratela in Telekoma. Pri nas so trenutno v teku predvsem povezovanja s partnerji, saj bo vpeljava 5G zahtevna kljub bogatim izkušnjam do zdaj in dejstvu, da bodo najprej nadgradili obstoječo infrastrukturo. Mobilni operaterji že nestrpno čakajo frekvenčno dražbo.

V zadnjem delu je dr. Matjaž Gams z Inštituta Jožef Štefan predstavil pasti in priložnosti, ki jih G5 in umetna inteligenca prinašata. Siloviti razvoj sodobnih tehnologij je potrebno pravilno usmerjati, predvsem pa politika morajo upoštevati mnenje znanosti.

Zapisal: dr. Renato Lukač
Fotografije:  Dejan Petje

Dostopnost