S študenti drugega letniki smeri informatika smo imeli 21.11.2019 strokovno ekskurzijo v Ljubljano.

Arnes (Akademsko raziskovalna mreža) je predstavil dejavnost zavoda s poudarkom na novih storitvah za raziskovalne in izobraževalne ustanove. Izpostavljene so bile vsebine ozaveščanja varne rabe interneta. Posebej zanimiv je bil ogled sistemskega prostora za računalniško in omrežno opremo, ki je v marsikaterem smislu edinstveni v Sloveniji.

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT je predstavil aktualne grožnje interneta in ob tem podal tudi vzorce po katerih te grožnje prepoznamo ter načine kako se grožnjam izognemo.

Podjetje Art Rebel 9 d.o.o. je predstavilo aktualne projekte podjetja, kjer je v ospredju navidezna in razširjena resničnost. Dobili smo informacije iz prve roke glede izvedbe teh dokaj zahtevnih projektov. Imenovana so bila programska orodja, ki se za to uporabljajo. Imeli smo priložnost preizkusiti produkt za virtualne smučarske skoke. 

Zadnji postanek smo imeli v AST Raziskovalnem centru, ki je interdisciplinarni raziskovalni center za aplikativno proučevanje človeške zavesti, kognicije in izkušnje. Predstavili so nam projekt, katerega cilj je razumeti zaznavanje in doživljanje hrane. Imeli smo priložnost sodelovati v par testih, posebej zabavne pa so bile meritve perifernega živčnega sistema, ki služijo za izboljšanje natančnost ugotavljanja ugodja pri ljudeh.

Zapisal: dr. Renato Lukač

Fotografije:  dr. Renato Lukač in Matej Kropf

Dostopnost