S študenti drugega letniki smeri informatika smo imeli 5.2.2019 strokovno ekskurzijo v Ljubljano in Trbovlje.

Arnes (Akademsko raziskovalna mreža) je predstavil dejavnost zavoda. Poudarjena je bila pestrost kvalitetnih storitev, ki jih ponujajo raziskovalnim in izobraževalnim ustanovam. Ta dan je bil Dan varne rabe interneta, zato so bile predstavljene pasti, ki na nas prežijo ob vsakdanji uporabi interneta. Ogledali smo si sistemski prostor za računalniško in omrežno opremo. Mnogi koristni napotki bodo koristili študentom, ko se bodo srečevali v praksi s podobnimi problemi, pa čeprav bodo sistemi manjši kot je to v primeru Arnesa.

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, SI-CERT je predstavil aktualne stanje glede varnostnih incidentov v Sloveniji. Opisani so bili konkretni primeri in namigi glede tega kako prepoznati določene nevarnosti.

Podjetje Art Rebel 9 d.o.o. je predstavilo dejavnost, nekatere uspešne izvedene projekte in razvoj aktualnih projektov. Trenutno sta aktualni navidezna in razširjena resničnost. Študenti so dobili  informacije o uporabljenih razvojnih orodjih. Izvedeli smo tudi, da primanjkuje kvalitetnih programerjev.

Ob koncu dneva smo se ustavili še v podjetju DEWESoft v Trbovljah. Razvijajo vrhunsko merilno tehnologijo, ki se uporablja v mnogih podjetjih po celem svetu. Velik uporabnih njihovih izdelkov je avtomobilska industrija, njihova merilna oprema pa se nahaja tudi na mednarodni vesoljski postaji. Predstavljeni so bili vsi oddelki podjetja, tako da smo videli prostor, kjer se začnejo poslovni razgovori, laboratorije, mehanske delavnice, testne oddelke in prostor za odpremo končnega izdelka.

Zapisal in fotografije: dr. Renato Lukač

Dostopnost