Konec februarja 2018 je bila za študente 2. letnika, program ekonomist, organizirana strokovna ekskurzija v sosednji Gradec. S strokovno ekskurzijo smo združili vsebine štirih predmetov: tujega jezika, trženja, podjetništva in ekologije.

Študenti so najprej imeli ogled največje pravične trgovine v Avstriji – Chic Ethic Fair Trade Shop. Sprejel nas je lastnik trgovine – gospod Andreas Reiter – in nam podrobno predstavil idejo ali še bolje filozofijo, ki stoji za pravično trgovino. V nadaljevanju so se študenti seznanili še z načinom preverjanja dobaviteljev, oglaševanjem, kakor tudi z ciljnimi skupinami kupcev.

Po ogledu trgovine smo se podali do podjetja Regus, ki na 3000 lokacijah širom sveta trži delovne prostore, ki so lahko predmet enomesečnega, večmesečnega ali celo večletnega najema. Velikost prostorov/pisarn je odvisna od potreb podjetja ali posameznika, možen je tudi najem samo mize oz. prostora za delo. Z najemom dobi najemnik dostop do hitrega interneta, pohištva in pravico do uporabe pomožnih prostorov – npr. kuhinje. V ceno najema ni vključeno le fotokopiranje in priprava kave.

Iz podjetja Regus smo se odpravili še do t.i. The Science Tower. Gre za 60 m visok stolp, ki je bil odprt konec lanskega leta. Postavljen je zahodno od glavne železniške postaje, na območju bivše industrijske cone, ki se sedaj razvija kot pilotni poskus razvoja pametnih mest. Stolp je energetsko samozadosten, kar mu omogoča sistem integrirane fasade, nova tehnologija solarnih celic, solarno hladilni sistem itd. V stolpu so našla svoj prostor podjetja, ki se ukvarjajo z zelenimi in urbanimi tehnologijami, kakor tudi start-up podjetja.

 

Dostopnost