Študenti 2. letnika programa ekonomist so v začetku marca obiskali BAN Ökoservice v Grazu (slovensko Gradec). Gre za socialno podjetje, ki  

izvaja štiri vrste dejavnosti: Center ponovne uporabe, posoja krožnikov, pribora, kozarcev …, storitve transporta in odvoza rabljenih predmetov ter vrtne storitve.

V januarju 2017 so odprli prenovljeno trgovino z rabljenimi predmeti (Center ponovne uporabe), ki jih predhodno obdelajo in pripravijo za prodajo. Prodajne cene oblikujejo tako, da pokrijejo lastne stroške (transport predmetov, obdelava, popravila …) in seveda tudi zaslužijo. Včasih več, včasih manj. Klopca, ki jo vidite na sliki, je sestavljena iz starih smuči. Dobra ideja, drugače pa nič posebnega, bi rekli. Razen cene. 990 EUR!

Študente je verjetno najbolj prevzela možnost izposoje vseh vrst gostinske opreme (kozarci, pribor, krožniki …), kakor tudi miz, prtov … Izposoja je možna za velike dogodke ali majhne zaključene skupine. In kar je še posebej privlačno: pred vrnitvijo ni potrebno ničesar očistiti, saj je čiščenje/pranje vključeno v ceno izposoje. Da lahko z izposojo pokrijejo zares velike dogodke/prireditve pove, med drugim, podatek, da imajo na zalogi kar 60000 kozarcev. Med obiskom so si študenti lahko ogledali kako poteka t.i. suho pranje jedilnega pribora. Gre za posebni postopek pranja pribora, pri katerem je poraba vode minimalna.

S strokovnim ogledom, ki je potekal v angleščini, smo združili vsebine treh predmetov: ekologije, trženja in angleškega jezika.

 

Predavateljica predmeta ekologija:

Neva Malek

 

Dostopnost