Redni študenti 2. letnika, smer ekonomist, so pri predmetu ekologija poslušali strokovno predavanje o nevarnostih azbesta v okolju. Predavala je ga. Majda Pohar…

V zadnjem tednu januarja so redni študenti 2. letnika, smer ekonomist, pri predmetu ekologija poslušali strokovno predavanje o nevarnostih azbesta v okolju. Predavala je ga. Majda Pohar, dr. med., spec. higiene iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, OE Murska Sobota.

Na začetku je ga. Poharjeva predstavila azbest. Azbest so mineralna vlakna, nevidna prostemu očesu, ki v telo pridejo z vdihanim zrakom. Uvrščen je v 1. skupino kancerogenih snovi, kar pomeni, da je dokazano, da povzroča rakava obolenja. Znanih je več kot 3000 izdelkov iz azbesta, saj je odličen toplotni in zvočni izolator, negorljiv, odporen na vlago in korozijo …

Čeprav je proizvodnja in trženje azbestnih izdelkov v Sloveniji, Evropski uniji in mnogih drugih državah že nekaj časa prepovedana, je še danes v uporabi kar nekaj izdelkov, ki vsebujejo azbest, saj je življenjska doba teh izdelkov 30 let ali več. Tipičen primer so strešne kritine, za katere velja ocena, da pokrivajo še okoli 30 % slovenskih hiš, pri čemer je ta odstotek v Pomurju še nekoliko višji.

Na koncu so bile podane informacije za pravilno odstranjevanje azbestnih strešnih kritin in osebno varovalno opremo pri tem delu, kakor tudi kje poiskati pooblaščene izvajalce za odstranjevanje azbestnih strešnih kritin, načinom prijave v primeru odkritja nedovoljenega ravnanja z azbestom (skladiščenje, črna odlagališča …).

Gospe Majdi Pohar se zahvaljujemo za zanimivo, poučno in vsestransko koristno predavanje.

 

 

mag. Neva Malek, predavateljica

Dostopnost