Študentke ki obiskujemo predmet Oblikovanje turističnih proizvodov, smo se pri tem predmetu naučile kako oblikovati turistični proizvod.Študentke, ki obiskujemo predmet Oblikovanje turističnih proizvodov, smo se pri tem predmetu naučile že veliko o tem kako oblikovati turistični proizvod. Tudi same smo oblikovale enodnevno strokovno ekskurzijo in jo 6. decembra 2013 tudi potrdile z izvedbo na terenu.

Pred 6. uro smo se odpeljale izpred Ekonomske šole in ob 9 prispele v Idrijo. Naša prva točka je bila čipkarska šola. Ogledali smo si razstavo čipk, ki so jih izdelali učenci čipkarske šole. V šoli se izobražuje 400 učencev. Učijo se različnih tehnik klekljanja, na začetku pa začnejo z najenostavnejšo tehniko – s slepim risom. Šola izobražuje tudi odrasle. Za izdelavo čipke je potrebno veliko potrpežljivosti, saj za izdelavo ene čipke lahko vložijo tudi 300 ur dela.

Pot smo nadaljevali do naše naslednje točke, kjer smo si ogledale skrivnostni svet idrijskega rudnika. Rudnik živega srebra Idrija je drugi najstarejši in največji rudnik živega srebra na svetu. Ob ogledu rudnika smo si lahko ogledali skrite kotičke z dragoceno cinabaritno rudo in kapljicami živega srebra ter edinstveno podzemno kapelo.

V kmečkem hramu Fortuna smo imeli priložnost spoznati tradicionalno kulinariko Idrije – idrijske žlikrofe. Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost EU-ja, kar pomeni, da sta zaščitena tako receptura kot tudi tradicionalni način priprave.

Sledil je drugi del naše ekskurzije, ogled Gradu Gewerkenegg, kjer smo spoznali  zgodovino in način življenja ljudi v Idriji ter videli kar nekaj zanimivih utrinkov iz njihovega vsakdanjega življenja. Z vodičem smo nadaljevali pot do naše zadnje točke, ogled rudarske hiše, kjer smo si ogledali hišo in njeno okolico ter podoživljali življenje rudarske družine.

Z lepimi spomini na doživeto smo se odpravili proti Murski Soboti in domačim krajem.

Dostopnost